High Hedges

Demolition, extension and re-build of 50’s cottage.

Project Type Residential

Location Tunbridge Wells

When 2015

Scroll to content

DESIGN BRIEF:

Our brief was to create a modern family home, converting a small two bedroom cottage into a five bedroom house for new family members to expand into. The house was dated and the living space was dark and boxy. The vision was to open the space up into a more sociable, open plan layout with plenty of light and natural wood. One of the key specifications was to lend some of the space gained to creating an acoustically secluded office space so that they could work from home without the distraction of the children.

 

THE DESIGN:

Weathering the whole building with a tin roof allowed us to work efficiently through the winter, stripping the building down to not much more than a central chimney stack. The side and back extensions were built in timber, which is a much more sustainable building material than the traditional brick and mortar so commonly used in the UK. Walnut flooring was laid throughout the ground floor, giving a pleasing contrast against the white panels of the kitchen units. The central island, complete with granite topped breakfast bar backs onto the dinning room. Large south facing bifold door open the house up into the garden providing plenty of natural light into the living space. A feature brick wall was built into the lounge extension, the natural texture of the bricks highlighted by the pyramid roof lantern above. At the other end of the room, the wood burning stove with is attractive log storage, provides a pleasant focal point to the room.

Tunbridge Wells house extension with contemporary brick panel and walnut flooring.

 

 

Old timber beams provide a really interesting addition in refurbs, all whilst minimising your carbon footprint. Reusing the beams from the attic, we crafted the fireplace mantel and supported new steels in the extensions. Upstairs we continued the walnut, installing a walnut and glass staircase that sits beneath a second sky-lantern. With the use of dormers, we were able to achieve the number of desired bedrooms, increasing the usable floor space of the second floor. The Main bathroom was inspired by the UK coastline, using a mixture of natural stone and neutral colours to create an aesthetically pleasing, fun and child friendly design. Wanting to make the most of the garden, we built a cedar deck with hammock swing and installed a hot tube patio that the whole family could enjoy. Finally we cladded the exterior of the building in Kebony wood, an eco friendly maintenance free wood that is a great alternative to other cladding.