John Street

Multiple flat conversion

Project Type Residential

Location Tunbridge Wells

When 2018

Scroll to content

Design Brief:

To convert a dilapidated Victorian building into four high-end one bedroom flats for the rental market. Our brief was to restore the character of the building externally whilst reconfiguring internally so as to conform to all building regulations necessary for new build flats. Additionally, we were briefed to revamp the basement floor so as to incorporate it as best as possible into the living space of the ground floor flats.

 

The Design:

Flats are naturally more compact than houses, yet they still need to function as efficiently as one. Special attention and careful planning is necessary to balance all the needs of the occupants so as to facilitate for healthy living. Strict acoustic tests makes the building of flats a technique to master and failure to conform will inevitably result in building control not signing off on the build. Understanding how sound travels through a building is key and is an awareness we practise in all our projects.

Keeping everything open plan keeps the space roomy and light. Bespoke features utilises the space more efficiently, as seen in the kitchens with the breakfast bars and bespoke shelving units which maximise the darker corners of the kitchen cupboards that seldom get used. This contemporary style gives the flat a desirable appearance whilst providing more convenient storage. Not wanting to shy away from the high-end finishings we are known for, we incorporated brick feature walls, solid quarts worktops, reclaimed cast iron railings and stylish Bauhaus lighting.

 

We further excavated the basement rooms, tanking all surfaces to prevent water ingress. In doing this, we nearly doubled the floorplan of both ground floor flats. It was our aim to finish the basement to an equivalent specification, allowing the basements to be used for home cinema rooms, gymnasiums, offices and playrooms a like, all accessed through an impressive gas strut hatch in the hallways above.