New build house in Tunbridge Wells, Kent. Contemporary oak windows and clay peg tiles.

Kenmore

Demolition, extension and re-build of a small outhouse into an elegant 5 bedroom home on Warwick Park.

Project Type Residential

Location Tunbridge Wells

When 2016

Scroll to content

PROPERTY
Kenmore house was a run down outhouse, built in the early 60’s to provide residents for a private chauffeur. Situated on an affluent Edwardian road the building had great potential despite its derelict appearance.

DESIGN BRIEF:
The client wanted a building that was modern with hints of Edwardian interpretation. Internally they wanted the house to tell a story and for the rooms to inspire a level of creativity.
Functionally the design was to be a family home the provided sociable space with plenty of light for the family to enjoy. With young children it was important to be able to optimise the configuration so as to make it possible to supervise from a distance.
It was important for them to be able to oversee the children, whilst retaining a level of privacy for themselves. Finally, they wanted the house to be able to host family gatherings and parties, incorporate the external space into the house so as to blur the lines between in and out.

THE DESIGN:
We love a good challenge that gets us thinking creatively. We took the building back to a few basic walls, the second floor and roof getting completely removed before adding both back and side extensions. The core of the house is established in an open plan kitchen/dinning room, from this point, there is a field of view all around.

A twin sided wood burning stove was installed between the lounge and kitchen, not only did this provide a beautiful centre piece to the downstairs but meant that the children could be set up in the lounge separately whilst still retaining the ability to communicate with them through the open column.

A freestanding Oak staircase runs up the centre of the house which means the upstairs also remain within ear shot. A huge 2000×3000 pyramid sky-lantern floods the staircase with natural light, reaching all the way into the centre of the house and ground floor. Corner Bifold doors wrap around the side of the house opening the house up to the garden which continues seamlessly onto a cedar wood deck. The lounge is a cosy more secluded room with a feature brick panel and attractive wood storage. The ground floor was fitted through out with underfloor heating and Sonos music system, provided crisp surround sound to each individual room.
Upstairs we wanted the bedrooms to continue adding to the creativity. Not willing to ostracise them to square abandonment, we incorporated unique features into each room. The master bedroom comes with a vaulted sky-lantern in the centre of the room with its own contemporary ensuite, whereas the Edwardian bedroom has refurbished floorboards, brass fixtures and fittings, Juliet balcony, bespoke built in shelving and walk in wardrobe.

The ensuite has a modern interpretation of an early 1900 Edwardian bathroom. On the other end of the spectrum the main bathroom has a slick organic feel, with a minimalist glass shower with waterfall features, an oval bathtub backdropped by a natural slate wall and his and her sinks with free standing taps.

At the front of the building we replaced steel with resalvaged oak beams and designed the front garden into a grand entrance with electric gates and off road parking.