The Forstal

Side extension built onto a 19th Century Cottage.

Project Type Residential

Location Crowbrough

When 2018

Scroll to content

Design Brief:

To create additional space for an additional bedroom and bathroom whilst replicating the style of the cottage so that the new extension felt as if it was part of the original building. The client was also wanting part of the front garden to be converted into off road parking.

 

 

The Design:

These 19th century cottages incorporate spectacular timber detailing, which is great fun to replicate. From the swirling struts of the bay window to the intricate detailing of the new fire place, everywhere you look, there is a reminder of the traditional build. We sourced a lot of materials from local salvage yards, such as the aged floor boards that were stripped from ‘Five Oaks’ scout hut. Sanded back and restoring reveals the beautiful timber tones that just can’t be matched. The grand vaulted ceiling of the bathroom creates a light, elegant space for the …..yellow cast iron bath tub to sit in. Externally, we sourced hand-made peg tiles and …. Stone making the transition from old to new virtually unnoticeable.